Snovi • Grupni rad • by Dragutin Vučković

Snovi – grupni rad

Danas, većina nas nije dio zajednice koja uzima u obzir nesvjesno i nemamo mogućnost da istražujemo naše snove. Nemamo mjesto gdje možemo razumjeti i asimilirati bogati sadržaj nesvjesnog, svakodnevno otkrivati njegovo značenje i smisao te biti vođeni njime. Grupni rad na snovima je odgovor na takve potrebe modernog čovjeka, gdje osim sa snovima, radimo i sa slikama, pričama, imaginacijom i dr. kreativnim produktima.

Tko može sudjelovati

Grupni rad na snovima može biti koristan osobama različitog profila i starosti. Zapravo, svatko tko ima dovoljno znatiželje i interesa da se informira o mogućnosti da se priključi grupi koja radi na snovima je prikladan kandidat: iskreni, znatiželjni ljudi koje interesiraju snovi, njihov uzrok, smisao i svrha, može se priključiti grupi. Mogućnost osjećanja i izražavanja empatije prema drugima, osjećaj mogućnosti dijeljenja grupnog prostora bez potrebe za dominacijom ili kontrolom drugih su karakteristike koje je potrebno imati bi rad grupe bio i ostao konstruktivan.

Iznos članarine i termini

Idealna grupa se sastoji od 3 – 7 stalnih članova.

Grupa se sastaje, prema dogovoru (najčešće 2x mjesečno), u prostoru HDAP-a. Trajanje susreta je 180min. Cijena sudjelovanja iznosi 200kn po susretu.

Od 15.7. do 15.9. grupni susreti se, zbog godišnjih odmora, ne održavaju.

Osim susreta u prostorijama HDAP-a mogući su susreti i u drugim gradovima u Hrvatskoj i izvan nje, prema dogovoru.

Voditelj

Voditelj grupe  u HDAP-u je psihoanalitičar (C. G. Jung Institute Zürich) Dragutin Vučković. 

Diplomu je stekao na poslijediplomskom  studiju analitičke psihologije i psihoterapije na C. G. Jung Institutu Zürich u Švicarskoj. Analitičku psihologiju istražuje još od studentskih dana. Snove sanja od 1976., a aktivno ih proučava od 1998. godine. Kontinuirano je iznenađen njihovom mudrošću, savjetima i vezama koje stvaraju s ljudima kojima je okružen.Osim analitičke psihologije, studirao je fiziku na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ekonomiju poduzetništva na Veleučilištu VERN u Zagrebu.

Psihoanalitičar je C. G. Jung Instituta u Dallas-u (Texas, USA) i akreditirani analitičar C. G. Jung Instituta u Zürichu. Član je Međunarodnog udruženja za analitičku psihologiju (IAAP) i predsjednik Hrvatskog društva za analitičku psihologiju (HDAP).

Od 2016. godine radi kao predavač na četverogodišnjem studiju Analitičke psihologije u sklopu Fakulteta za psihoterapijsku znanost Sveučilišta Sigmund Freud u Ljubljani.

Osim grupnog rada na snovima, radi individualnu psihoterapiju i superviziju, vodi seminare i radionice, održava predavanja i piše blog o temama vezanim uz analitičku psihologiju C. G. Junga. Rad sa snovima smatra neizmjerno vrijednim životnim iskustvom. Grupnim radom se nada prenijeti bar dio vrijednosti koje snovi imaju za njega onima koje snovi zanimaju.

Kontakt

Kroz snove želite naučiti više o sebi, želite da vas snovi vode i savjetuju na životnom putu? Ako želite istraživati njihovo značenje, smisao i svrhu u sigurnom okruženju sa ljudima koji vas podupiru i razumiju i usput naučiti više o analitičkoj psihologiji, slobodno nas kontaktirajte.

Bibliografija

Za one koji žele znati više o snovima i grupnom radu na njima preporučujemo slijedeće knjige:

Threads, Knots and Tapestries – Tess Castleman – ISBN-10: 3856306978
Sacred Dreams Circles – Tess Castleman – ISBN-10: 3856307311